Fanfareorkest

Het fanfareorkest is met ca. 40 leden de grootste geleding binnen de Christelijke Muziekvereniging “Wilhelmina”. Met jong en oud speel je veelzijdige muziek: van originele fanfare muziek tot koraal- en eigentijdse populaire muziek.

 

Orkest Hoogeveen

Een fanfare is een typisch Nederlandse orkestvorm. Een fanfareorkest bestaat uit koperen blaasinstrumenten (bugels, hoorns, trompetten, tuba’s en trombones), saxofoons en slagwerk.

 

Eén van de doelstellingen van het orkest is het begeleiden van zangdiensten. Al jaren organiseert “Wilhelmina” zelf Kerst- en Paaszangdiensten in de Grote Kerk in Hoogeveen, waarbij de kerkzaal meestal overvol zit. Daarnaast worden regelmatig concerten gegeven.

 

Eén daarvan is het jaarlijkse concert in theater de Tamboer waarbij alle onderdelen van de vereniging betrokken zijn

 

In het najaar staat vaak een ander groot concert of een andere activiteit op het programma, zoals bijvoorbeeld de Prom-concerten, concerten met solisten in de Grote Kerk, festival- of concoursdeelname. Het orkest komt op concoursen uit in de tweede divisie (voormalige ere-afdeling), waarbij regelmatig eerste prijzen behaald worden.
Sinds de zomer 2019 staat het orkest onder leiding van Wilfred Grootenhuis.

 

Naast het verzorgen van concerten worden (weliswaar in ietwat uitgedunde bezetting maar meestal samen met malletband en majorettes) nog steeds straatoptredens verzorgd, waaronder de jaarlijks terugkerende Sinterklaasintocht en Koninginnedag-aubades.

 

Nieuwe orkestleden zijn altijd welkom. Iedereen die een (fanfare) instrument bespeelt op B diploma niveau kan (uiteraard in overleg met de dirigent) direct instromen in het orkest, maar het is ook mogelijk om via de vereniging eerst een opleiding te volgen. Dat kan door het volgen van een opleiding bij SCALA Centrum voor de Kunsten.

 

Bij aanmelding bij “Wilhelmina” wordt in de meeste gevallen een instrument van de muziekvereniging in bruikleen gegeven. Na een aantal maanden opleiding volgt naast de individuele lessen (via SCALA) een periode van in groepsverband spelen in het B-orkest (jeugdorkest) van de vereniging. Omdat zowel het jeugdorkest als het fanfareorkest onder leiding staat van onze dirigent kan deze heel goed bepalen op welk moment doorstroming naar het fanfareorkest mogelijk is.

 

Kom gerust een keer luisteren

De repetitie van zowel het jeugdorkest en het orkest vindt plaats op dinsdagavond in het W.M.C.. Het jeugdorkest repeteert van 18.45-19.30 uur. Het orkest repeteert van 19.45- 22.00 uur.