Fanfareorkest

Het fanfareorkest is met ca. 40 leden de grootste geleding binnen de Christelijke Muziekvereniging ‘Wilhelmina’. Met jong en oud speel je veelzijdige muziek: van originele fanfaremuziek tot koraal- en eigentijdse pop(ulaire) en filmmuziek.

 

Fanfareorkest

Een fanfare is een typisch Nederlandse orkestvorm. Een fanfareorkest bestaat uit koperen blaasinstrumenten (bugels, trompetten, es-cornet, (wald)hoorns, trombones, baritons en euphoniums, bastuba’s), saxofoons en (veelzijdig) slagwerk.

 

Vroeger stond een fanfare bekend als een orkest dat al musicerend op de maat van de muziek door de straten van een plaats trekt bij feestelijke gebeurtenissen. Tegenwoordig hebben fanfareorkesten zich echter ontwikkeld tot volwaardige concertorkesten. Het orkest van Wilhelmina heeft die ontwikkeling ook gemaakt en treedt nu voornamelijk zittend op.

 

Het orkest speelt momenteel op 3e divisie niveau. De huidige dirigent is Wilfred Grootenhuis.

 

Welke muzikale activiteiten zijn er jaarlijks?

Het orkest kent een meerjarenplanning. Een aantal activiteiten staan jaarlijks vast, een aantal verschillen per jaar. Jaarlijkse activiteiten zijn o.a.:

  • Begeleiden van zangdiensten; Wilhelmina organiseert al jaren succesvol Kerst- en Paaszangdiensten in de Grote Kerk in Hoogeveen
  • Concert in theater ‘De Tamboer’
  • Concert in het centrum van Hoogeveen op de Hoofdstraat
  • Aubades op Koningsdag, en (tweejaarlijks) een concert voor gedecoreerden op Koningsdag
  • 4 mei herinneringsactiviteiten
  • Deelname aan een Festival en/of concours

 

Kan ik lid worden?

saxofoon spelen hoogeveenNieuwe orkestleden zijn altijd welkom. Iedereen die een blaas- of slagwerkinstrument (passend in fanfareorkest) op B-diploma niveau bespeelt kan lid worden. Ook is het mogelijk te starten in een starters- of opleidingsorkest of (eerst) via de vereniging een opleiding te volgen bij: SCALA Centrum voor de Kunsten. Een (vervolg)opleiding volgen kan ook als je al in het orkest speelt.

 

Bij aanmelding bij Wilhelmina kan een instrument in bruikleen gegeven worden. Startende leerlingen volgen individuele lessen en starten zodra mogelijk met samenspelen in groepsverband.

 

Ook volwassenen die altijd graag een muziekinstrument hebben willen spelen zijn als leerling welkom.

 

Wanneer is de repetitie?

De repetitie voor zowel het opleidingsorkest als het fanfareorkest is op dinsdag. Het opleidingsorkest repeteert tussen 18.30 – 19.30 uur. Het Fanfareorkest repeteert van 18.45 – 22.00 uur.

 

Kom gerust een keer luisteren of kom een keer meespelen.

Het is echt gaaf om in een mooi bezet fanfareorkest samen muziek te maken. Wat houdt je tegen? Kom luisteren en/of meespelen. Kom spontaan of meldt je aan!