Twirl (Mini-/Majorettes)

Ben jij gek op dansen en muziek en lijkt het je een leuke uitdaging om dit te combineren met het twirlen met de baton? Dan zit je bij de twirlers van Wilhelmina helemaal goed!

 

Chr. Muziekvereniging Wilhelmina heeft een grote groep enthousiaste majorettes en minirettes. Zij worden gezien als hét visitekaartje van de vereniging.

 

Dans en attributen

De majorettes en minirettes houden zich bezig met dans in de breedste zin van het woord. In hun shows worden verschillende dansvormen toegepast. Van klassiek tot modern en van jazz tot hip hop. Al deze vormen van dans worden gecombineerd met het gebruik van de baton, maar de groep beschikt ook over voldoende kwaliteit om tijdens optredens dansen zonder baton te presenteren. Naast de baton worden voor het jaarlijks concert in De Tamboer regelmatig andere attributen gebruikt zoals pom poms, waaiers en doeken.

 

Optredens en concours

De majorettes en minirettes zijn te bewonderen tijdens straatoptredens met de malletband van Wilhelmina, maar laten ook zien wat zij in hun mars hebben tijdens het jaarlijks concert in een vijftien minuten durende show. Naast deze optredens gaan de majorettes en minirettes een aantal keer per jaar op concours. Ze doen met verschillende groepen mee aan deze wedstrijden. Door middel van solo’s en duo’s werken vele majorettes aan hun niveau. De majorettes en minirettes streven ernaar om uiteindelijk het NK te bereiken.

 

Majorette of twirlen

De majorettes en minirettes van Wilhelmina doen zowel aan majorette als aan twirlen. Hier zit een verschil tussen wat niet altijd voor iedereen duidelijk is. Majorette is het uitvoeren van een reeks technieken en danspassen terwijl je voor een muziekkorps loopt op straat. Zo zijn de majorettes en minirettes van Wilhelmina ieder jaar aanwezig tijdens de intocht van Sinterklaas in Hoogeveen. Daarnaast doen de majorettes van Wilhelmina aan twirlen. Twirling is een showsport waarin gewerkt wordt met de baton tijdens gymnastiek- en dansoefeningen op ritmische muziek. Voor het goed uit kunnen voeren van zo’n dans is het erg belangrijk dat de baton de juiste lengte en dikte heeft. Door gebruik te maken van twirltape heb je meer grip op de baton en kun je de technieken beter uitvoeren. Het twirlen zie je vooral terug in de shows voor concoursen.

 

Voor wie is majorette/twirlen bij Wilhelmina?

Je mag bij Wilhelmina al met 4 jaar beginnen als minirette. We leren je dan de basis twirltechnieken en simpele dansvormen. Deze technieken worden getoetst aan de hand van een stickerlijst. Wanneer de lijst vol is, ontvangen de minirettes een diploma. In totaal kunnen zij 12 diploma’s behalen. Met de verschillende dansvormen die worden aangeleerd, ontwikkelen ze de motoriek en het gevoel voor dans. Dit alles op eigentijdse muziek die de minirettes zelf leuk vinden. Naar mate je ouder wordt, worden de dansvormen moeilijker en de twirltechnieken ingewikkelder. Als je alle diploma’s gehaald hebt en een jaar of 12 á 13 bent, stroom je door naar de majorettes. Daar gaat de ontwikkeling wat betreft dansen en twirltechnieken door en ook daar dansen en twirlen we op eigentijdse muziek. De dansen die we leren en oefenen laten we zien op ons concert of op wedstrijden.

 

Kom eens langs!

Ben je gek op dansen en muziek en lijkt het je een uitdaging om dit te combineren met het twirlen met de baton? Dan zit je bij de majorettes van Wilhelmina goed. Wij repeteren op woensdagavond in het WMC en de avond is onderverdeeld in verschillende niveaus:De beginnende minirettes repeteren van 18.30 uur tot 19.15 uur. De minirettes repeteren van 19.15 uur tot 20.15 uur. De majorettes repeteren van 19.45 uur tot 21.30 uur.

 

Heb je belangstelling? Kom eens kijken tijdens één van de repetities.